Nederlandse Ambassade in Warschau, Polen

Culturele activiteiten

LITERATUUR

Nederlandstalige literatuur, zowel uit Nederland als Vlaanderen, is volop in Polen verkrijgbaar in een vertaalde versie. Het betreft zowel literatuur, (fictie en non-fictie) als kinderboeken, strips en poezie.
Een compleet overzicht van de Nederlandstalige literatuur in het Pools is verkrijgbaar via deze  download

Naast de vertaalde werken die wij in ons overzicht hebben staan, hebben wij een selectie gemaakt uit Nederlandstalige publicaties waarvan wij denken dat die zeker uw aandacht verdienen. Dit overzicht kunt u vinden bij de Nederlandse Literatuur op deze website.

 

RECENT VERSCHENEN:

2014: Honderd jaar Heimwee

door: Wim Willems en Hanneke Verbeek.

In Honderd jaar heimwee gaan de auteurs op zoek naar de levensverhalen van Poolse migranten, van de Eerste Wereldoorlog tot nu. Al die tijd vonden zij in Nederland een bestaan. Tegelijkertijd bleven ze zich sterk verbonden voelen met hun vaderland. De persoonlijke verhalen in dit boek relativeren het idee dat de migranten uit Polen slechts tijdelijk verblijven. Duizenden landgenoten zijn hun voorgegaan en hun lotgevallen zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse gemeenschap. Honderd jaar heimwee maakt de wederzijdse verbondenheid van Polen en Nederlanders zichtbaar: een rijk geïllustreerd boek over een bevolkingsgroep met een lange geschiedenis. Het boek wordt uitgegeven door Boom Uitgevers Amsterdam.
Voor meer informatie: http://www.uitgeverijboom.nl/boeken/geschiedenis/honderd_jaar_heimwee_9789461050595/

Muziek van Hanna Kulenty

Het internationale festival voor Moderne Muziek “Warschause Herfst”  behoort tot de grootste en belangrijkste festivals voor hedendaagse gecomponeerde muziek ter wereld. Tijdens het festival is de compositie ‘VAN……” in première gegaan. Dit stuk, van de Pools-Nederlandse componiste; Hanna Kulenty is speciaal geschreven ter gelegenheid van het Staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in juni van dit jaar. Hanna Kulenty is een van de meest vooraanstaande hedendaagse componisten van dit moment en heeft dit muziekstuk geschreven op verzoek van de Nederlandse Ambassade.

2014-2015: Punt.NL Nederlandstalige filmavonden – Warschau

Het gezamelijke Nederlands-Vlaams culturele aanbod komt het best tot uiting tijdens de Nederlandstalige Punt.NL filmavonden. Deze filmavonden zullen vanaf september weer voortgezet worden in Dom Holenderski - het Nederlands Huis. Dit seizoen kunt u genieten van bekende en minder bekende films uit Nederland en van films die deel uitmaken van de “Kroniek van de Vlaamse films 1955-1990”. De “Kroniek” is een toonaangevende reeks van boeiende Vlaamse films die op schitterende wijze de Vlaamse filmgeschiedenis laat zien.
De films zullen worden vertoond in de Nederlandstalige versie, met Engelse ondertiteling. De avonden worden afgesloten met een gezellige borrel, om met elkaar na te praten, over film en cultuur uit De Lage Landen.
Actuele informatie en aankondigen van films zal te vinden zijn op de website en facebookpagina van de ambassade, Dom Holenderski en TPPN – Het Pools-Nederlands Vriendschapsgenootschap.
www.facebook.com/nlembassypl
www.facebook.com/domholenderski
www.tppn.pl

De planning van de filmavonden –start altijd om 19.00 uur- is als volgt (onder voorbehoud):
20 februari 2015, 20 maart 2015, 17 april 2015, 12 juni 2015.
De toegang is gratis.

Dom Holenderski
Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Niderlandzkiej
Ul. Katowicka 9
Warschau

 

28.11 - 28.02 Beeldende Kunst: Rene Daniëls, Luc Tuymans, Andrzej Wroblewski, - Poznan

Art Stations Foundation van Grazyna Kulczyk brengt met enige trots de tentoonstelling DE.FI.CIEN.CY. Andrzej Wroblewski, Rene Daniëls en Luc Tuymans presenteren ieder zo’n 30 werken op papier. De tentoonstelling richt zich op het werk van Wroblewski uit de periode 1955 - 1957 en werkt Daniëls en Tuymans uit de vroege 80-er jaren van de twintigste eeuw. Het project vormt de afsluiting van het jubileumjaar waarin de stichting haar 10 jarig bestaan viert.

De Tentoonstelling DE.FI.CIEN.CY [handicap] is gebaseerd op de hypothese dat je - ondanks de verschillende sociaal-, politieke- en culturele achtergronden, alsmede een generatieverschil, - in het werk van schijnbaar niet gerelateerde kunstenaars onverwachte convergenties kunt ontdekken.

De tentoonstelling wordt financieel ondersteunt door het Mondriaan Fonds http://www.mondriaanfonds.nl
 

Art Stations Foundation
by Grażyna Kulczyk
Stary Browar
ul. Półwiejska 42
61- 888 Poznań
http://www.artstationsfoundation5050.com

06.12 - 08.02 Sochi Project - Warschau

Rob Hornstra en Arnold van Bruggen hebben sinds 2009 de ontwikkelingen in Sochi, Rusland, de stad waar in 2014 de Olympische Winterspelen plaatsvonden, gevolgd. Als ‘Slow Journalist’ hebben zij gedegen onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van deze kleine, maar bijzondere stad die internationale media aandacht kreeg. Zoals van Bruggen schreef; Nooit eerder hebben de Olympische spelen plaatsgevonden in een plaats die meer contrasteert met de pracht en praal van het evenement dan deze in Sochi.

http://www.thesochiproject.org
http://www.watchdocs.pl
www.csw.art.pl

 

23.01 - 13.02 World Press Photo – Torun

World Press Photo is een onafhankelijke non-profitorganisatie, opgericht in 1955 door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten met als doel de fotojournalistiek te stimuleren. De organisatie zetelt in Amsterdam. World Press Photo organiseert jaarlijks 's werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd. Na de wedstrijd worden de foto's bijeengebracht in een reizende expositie die door meer dan een miljoen mensen in 40 landen wordt bekeken. Zo ook in Polen.

 

Centre of Contemporary Art
Waly gen. Sikorskiego 13
87-100 Torun
www.csw.torun.pl